Milanović poručio vojnicima: Idete u državu koja nam je bliska, ali nisu je svi priznali

Nećemo dopustiti da u toj velikoj bačvi vode mi budemo jedna kap vina koja će izgubiti svoj identitet, svoje ja i svijest o tome čemu služe – a služite obrani hrvatske domovine, rekao je Milanović u Našicama

Predsjednik Zoran Milanović poručio je vojnicima, na ispraćaju 36. hrvatskog kontingenta (HRVCON) u NATO-ovu operaciju na Kosovu, da idu na posao u državu koju je Hrvatska priznala i koja nam je bliska.

– Ali koju nisu svi priznali. Delikatno je, ali vjerujem, ne i opasno. Jedni će vas tamo dočekati kao najbolje prijatelje, drugi baš i ne”, rekao je Milanović u ponedjeljak na svečanom ispraćaju u vojarni „132. brigade Hrvatske vojske“ u Našicama.

Milanović je, kako se navodi u priopćenju Ureda predsjednika, na ispraćaju 130 pripadnika HV-a, među kojima se nalazi i šest žena, poručio pripadnicima kontingenta kako nisu početnici i da se ponašaju dolično te da pokažu što znaju.

Foto: Ured predsjednika
Foto: Ured predsjednika

”Uvijek razmišljajte o tome, bez obzira na članstvo u NATO-u, na to da smo zapadna demokracija, članica Europske unije, dio jednog saveza država koje dijele puno zajedničkih vrijednosti – da ste prije svega Hrvatska vojska. I da ta vojska uvijek mora zadržati svoj integritet, posebnost i svijest da prije svega služi domovini”, rekao je.

”Nećemo dopustiti da u toj velikoj bačvi vode mi budemo jedna kap vina koja će izgubiti svoj identitet, svoje ja i svijest o tome čemu služe – a služite obrani hrvatske domovine”, zaključio je Milanović.

OSRH u NATO operaciji KFOR u Republici Kosovo sudjeluju od srpnja 2009. godine s mogućnošću uključivanja za 40 pripadnika i dva helikoptera s posadom i mogućnošću rotacije, te se trenutno u istoj nalazi 35. hrvatski kontingent.

Ured predsjednika precizirao je da je RH, temeljem odluke Hrvatskog sabora od 27. studenoga 2020., pojačala angažman u NATO operaciji KFOR sa sadašnjih 40 na 150 pripadnika te da se u sklopu 35. hrvatskog kontingenta, uz već postojeće snage, upućuje se pješačka satnija čime RH nastavlja kao punopravna članica NATO-a vjerodostojno i kontinuirano pridonositi stabilnosti i očuvanju mira na jugoistoku Europe.

Foto: Ured predsjednika
Foto: Ured predsjednika

Primarne zadaće pripadnika OSRH u NATO misiji KFOR su sprečavanje obnavljanja neprijateljstava, izgradnja sigurnosnog okružja, potpora međunarodnim humanitarnim naporima, osiguravanje provedbe sklopljenih sporazuma te potpora razvoju kosovskih snaga sigurnosti, piše 24sata.