Milanović na Kosovu: ‘Ovdje se osjećam sigurno. U BiH nisam išao jer sam tako odlučio’

Predsjednik Milanović posjetio je Republiku Kosovo na poziv predsjednice Republike Kosovo Vjose Osmani-Sadriu.

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović boravit će 23. i 24. prosinca u službenom posjetu Republici Kosovo te će tijekom boravka posjetiti i pripadnike Hrvatske vojske koji se nalaze na Kosovu u sklopu NATO operacije KFOR.

– U BiH nisam otišao iz sigurnosnih razloga, bez preciziranja .Mogu reći da nisam otišao iz sigurnosno-organizacijskih razloga – rekao je i dodao da se radi o nizu stvari s obzirom na etnički sastav tog prostora pa je donio odluku da neće putovati. Da se radilo o nekom drugom dijelu BiH, otišao bi.

– Ovdje se osjećam sigurno – rekao je Milanović i dodao kako je sigurnost u Hrvatskoj na visokoj razini, a Zagreb je među najsigurnijim gradovima u Europi.

Za Kosovo kaže da je predvidiva država jer se zna što se od politike može očekivati. “Država s kojom znaš na čemu si”, rekao je Milanović i dodao kako se nada da se će problem na sjeveru Kosova što prije riješiti.

Milanović je komentirao procijepljenost na Kosovu i rekao da je impresioniran jer je veća nego u Hrvatskoj. “I to pokazuje da ovdje postoje vrline koje Europa uopće ne razumije”, rekao je.

Tijekom službenog boravka u Prištini predsjednik Milanović će, osim tete-a-tete sastanka s predsjednicom Osmani-Sadriu, sudjelovati i na sastanku izaslanstava dviju država, a dogovoren je i sastanak s predsjednikom Vlade Republike Kosovo Albinom Kurtijem.  Posjet predsjednika Republike pripadnicima Hrvatske vojske predviđen je drugog dana boravka na Kosovu jer će predsjednik Milanović s hrvatskim vojnicima provesti Badnjak.

U Republici Kosovo nalazi se 36. hrvatski kontingent, u kojemu je 141 pripadnik HV-a. Predsjednik Milanović ispratio ih je 22. studenoga 2021. kada su pripadnici Hrvatske vojske otputovali u šestomjesečnu rotaciju na Kosovo. Posjet Kosovu prigoda je da se predsjednik Milanović osobno ponovno susretne i razgovara s hrvatskim vojnicima koji će se u blagdansko vrijeme nalaziti daleko od svojih obitelji. Isto tako, u planu je sastanak predsjednika Republike sa zapovjednikom NATO operacije KFOR general-bojnikom Ferencom Kajarijem. Svoj boravak na Kosovu predsjednik Milanović iskoristit će i za posjet Janjevu u kojemu žive većinom Hrvati. U Janjevu će razgovarati s don Matom Palićem, hrvatskim svećenikom i župnikom u Janjevu i potom se susresti s pripadnicima hrvatske manjine kako bi s njima razgovarao o uvjetima života na Kosovu.