Međimurski župan Posavec je priznao sve i podnio ostavku

Međimurski župan Matija Posavec priznao je sve što mu se stavlja na teret i podnio ostavku na tu funkciju. No njegov zamjenik Joip Grivec kaže kako on o tome ništa ne zna…

Međimurski župan Posavec koji je jučer ujutro uhićen u svom domu, u Uskok je stigao sinoć oko 20 sati. Ispitivali su ga do kasno u noć.

Nakon toga je pušten na slobodu.

Priznao je sve što mu se stavlja na teret i podnio ostavku na tu funkciju

– Prvookrivljenik je priznao počinjenje kaznenih djela i dao je ostavku na funkciju župana- stoji u prioćenju DORH-a

Posavčev zamjenik Josip Grivec kazao je za 24sata da on ne zna ništa o tome da je Matija Posavec podnio ostavku.

– Nisam o tome obaviješten, ne mogu niti potvrditi niti demantirati – rekao nam je Grivec.

Ostavka znači nove izbore za župana u Međimurskoj županiji, a do njih će županiju voditi upravo Grivec.

Podsjetimo, međimurskom županu Matiji Posavcu su došli na vrata kuće jučer u šest ujutro i tuhitili ga zbog primanja 10.000 kuna mita, ali i namještanja natječaja kako bi županija primila dvije unaprijed određene službenice.

Otvorena istraga protiv tri osobe, evo za što se terete

Donosimo priopćenje DORH-a u cijelosti

USKOK je, na temelju kaznene prijave koju je podnijela PU koprivničko-križevačka u suradnji s PNUSKOK-om, donio rješenje o provođenju istrage protiv trojice hrvatskih državljana (1980., 1958., 1958.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela trgovanja utjecajem, davanja mita za trgovanje utjecajem i zlouporabe položaja i ovlasti. (11. 9. 2021.)

Osnovano se sumnja da je u razdoblju od 6. svibnja 2021. do 9. srpnja 2021. u Čakovcu, prvookrivljeni kao župan Međimurske županije poduzeo potrebne radnje da osigura ponovno imenovanje drugookrivljenog na položaj člana upravnog vijeća Županijske uprave za ceste Međimurske županije (dalje ŽUC) za što je prethodno od drugookrivljenog primio mito. Naime, drugookrivljenom je mandat u navedenom tijelu  istjecao u srpnju 2021. godine, pa je znajući da prvookrivljeni kao višegodišnji župan ima veliki utjecaj na donošenje odluka Skupštine Međimurske županije (dalje: Skupština) i njezinih radnih tijela, u tijeku predizborne kampanje za lokalne izbore u toj županiji na kojim izborima je prvookrivljeni bio kandidat za župana u novom mandatu, 6. svibnja 2021. zatražio od prvookrivljenog da mu, u slučaju da bude ponovo izabran za župana, osigura novo imenovanje na položaj člana upravnog vijeća ŽUC-a. Kao nagradu za poduzimanje tih radnji drugookrivljeni je prvookrivljenom dao 10.000,00 kuna, koji je novac prvookrivljeni primio i prihvatio navedeno traženje.

Nakon što je prvookrivljeni ponovno izabran za župana Međimurske županije, koristeći okolnost da je u lipnju 2021. godine održana konstituirajuća sjednica Skupštine u kojoj apsolutnu većinu imaju vijećnici izabrani s njegove kandidacijske liste kao i okolnost da većinu članova Odbora za izbor i imenovanja čine vijećnici izabrani s navedene kandidacijske liste, radi realizacije dogovorenog ishodio je da se na dnevni red sjednice Skupštine održane u srpnju 2021. godine uvrsti prijedlog odluke o imenovanju predsjednika i članova upravnog vijeća ŽUC-a, te da navedeni Odbor predloži drugookrivljenog za člana upravnog vijeća ŽUC-a, koji prijedlog je Skupština usvojila i donijela Odluku kojom je za člana tog Upravnog vijeća, između ostalih, imenovan i drugookrivljeni.
Nadalje se osnovano sumnja da je prvookrivljeni, u razdoblju od 29. ožujka 2021. do 28. travnja 2021. u Čakovcu, koristeći autoritet župana Međimurske županije, zatražio od trećeokrivljenog pročelnika Upravnog odjela za opću upravu i imovinsko-pravne poslove te županije da u Odsjeku za imovinskopravne poslove zaposli nećakinju svoje poznanice na radnom mjestu koje bi bilo adekvatno njezinoj stručnoj spremi sveučilišnog ili stručnog prvostupnika javne uprave i za koje se ne traži radno iskustvo na odgovarajućim poslovima, iako je znao da postojećim Pravilnikom o unutarnjem redu upravnih tijela u navedenom Odsjeku nije sistematizirano nijedno radno mjesto za koje bi kao uvjet stručnog znanja bio propisan takav stupanj stručne spreme.

Trećeokrivljeni je na to pristao, pa je u cilju realizacije traženja prvookrivljenog poduzeo radnje u svrhu izmjena i dopuna spomenutog Pravilnika koje je potpisao prvookrivljeni, a kojima je sistematizirano novo radno mjesto prilagođeno stupnju stručne spreme osobe koju je trebalo zaposliti. Nakon toga je trećeokrivljeni raspisao javni natječaj za prijam u službu vježbenika na navedeno radno mjesto te je tijekom provedbe predmetnog natječaja, a kako bi osigurao ostvarivanje najboljeg rezultata na testiranju upravo toj osobi, na traženje prvookrivljenog omogućio toj osobi uvid u pitanja i zadatke prije provođenja testiranja. Zatim je po provedenom natječajnom postupku donio rješenje o njenom prijmu u službu na određeno vrijeme u navedeni Upravni odjel u svojstvu vježbenika na radno mjesto višeg upravnog referenta za imovinsko-pravne poslove.
Također se osnovano sumnja da je prvookrivljeni, u razdoblju od prosinca 2020. do 3. veljače 2021. u Čakovcu, poduzeo radnje radi zapošljavanja jedne osobe na radno mjesto samostalnog upravnog referenta za udruge u Upravnom odjelu za opću upravu i imovinsko-pravne poslove Međimurske županije koja u postupku na temelju raspisanog oglasa za prijam u službu na određeno vrijeme u navedenom Upravnom odjelu nije zadovoljila na testiranju te po broju bodova nije ostvarila ni pravo izlaska na intervju. Naime, nakon što je po provedenom postupku doneseno rješenje o prijmu druge izabrane kandidatkinje koja je u međuvremenu odustala od zaposlenja, prvookrivljeni je koristeći autoritet župana Međimurske županije, zatražio od trećeokrivljenog pročelnika tog  Upravnog odjela da poništi predmetni oglas iako je postojala i mogućnost izbora drugog kandidata s rang-liste kandidata prijavljenih na isti oglas. Jednako tako je od njega zatražio da tijekom provedbe ponovljenog oglasa osigura ostvarivanje najboljeg rezultata osobi koja nije zadovoljila na testiranju u postupku po prvom oglasu i da na navedenom radnom mjestu zaposli upravo tu osobu. Na to je trećeokrivljeni pristao pa je u cilju realizacije zatraženog donio odluku o poništenju oglasa, a zatim je ponovno raspisao oglas za isto radno mjesto. Prije provođenja testiranja osobi koju je trebalo zaposliti trećeokrivljeni je omogućio uvid u pitanja i zadatke i time joj osigurao ostvarivanje najboljeg rezultata, nakon čega je donio rješenje o prijmu te osobe u službu na određeno vrijeme u navedeni Upravni odjel na radno mjesto samostalnog upravnog referenta za udruge.

USKOK će sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu predložiti određivanje istražnog zatvora protiv trećeokrivljenika. Za ostale okrivljenike neće se predložiti određivanje istražnog zatvora jer za to nema zakonskih osnova. Prvookrivljenik je priznao počinjenje kaznenih djela i dao je ostavku na funkciju župana.

Evo i službeno priopćenje policije

Kako policija donosi u svom priopćenju trojica su kazneno prijavljena zbog sumnje da su počinili kaznena djela protiv službene dužnosti

Policijski službenici PU koprivničko-križevačke, Službe kriminalističke policije su, u suradnji s Policijskim nacionalnim uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta te s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, proveli kriminalističko istraživanje nad 41-godišnjakom i dva 63-godišnjaka, sve hrvatski državljani, zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela trgovanja utjecajem, zlouporabe položaja i ovlasti te davanja mita za trgovanje utjecajem.

Naime, provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđena je sumnja da je prvi 63-godišnjak, kao član jednog Upravnog vijeća tijela jedinice područne samouprave, tijekom ovogodišnje predizborne kampanje za lokalne izbore u Međimurskoj županiji, zatražio od 41-godišnjeg nositelja izvršne vlasti u županiji, ujedno i kandidata za isti položaj na lokalnim izborima, da mu osigura ponovno imenovanje na položaj člana Upravnog vijeća tijela jedinice područne samouprave ukoliko 41-godišnjak bude ponovno izabran za nositelja izvršne vlasti u županiji. Kao nagradu za navedeno, 63-godišnjak je 41-godišnjaku predao novčani iznos od 10 tisuća kuna, što je 41-godišnjak prihvatio te isto realizirao nakon što je ponovno izabran za nositelja izvršne vlasti u županiji. Na opisani način utvrđena je sumnja da je 41-godišnjak počinio kazneno djelo protiv službene dužnosti, trgovanje utjecajem, a 63-godišnjak je počinio kazneno djelo davanja mita za trgovanje utjecajem.

Također je utvrđena sumnja da je isti 41-godišnjak, koristeći autoritet svoje funkcije u županiji, u razdoblju od kraja ožujka do kraja travnja 2021. godine zatražio od drugog 63-godišnjaka, kao pročelnika jednog Upravnog odjela županije, da u svom Upravnom odjelu zaposli nećakinju poznanice na radnom mjestu koje bi bilo adekvatno njezinoj stručnoj spremi i iskustvu, iako je znao da takvo radno mjesto nije sistematizirano. Na navedeno traženje je spomenuti 63-godšnjak pristao te je, u cilju realizacije, poduzeo radnje kako bi sistematizirao novo potrebno radno mjesto. Nakon toga je raspisao javni natječaj za prijam u službu na navedeno radno mjesto, a tijekom provedbe natječaja je osobi na koju se radno mjesto odnosilo omogućio uvid u pitanja i zadatke prije provođenja testiranja, čime joj je osigurao ostvarivanje najboljeg rezultata te potom donio rješenje o prijmu. Na opisani način utvrđena je sumnja da je 41-godšnjak počinio kazneno djelo trgovanja utjecajem, a 63-godišnjak kazneno djelo zlouporabe položaja i ovlasti. 

Tijekom provođenja kriminalističkog istraživanja je utvrđena sumnja da je 41-godišnjak, također koristeći autoritet svoje funkcije u županiji, u razdoblju od prosinca 2020. do veljače 2021. godine zatražio od drugog 63-godišnjaka, kao pročelnika jednog Upravnog odjela, da poništi oglas za prijam u službu na radno mjesto za koje određena ženska osoba nije zadovoljila na testiranju te da tijekom provedbe predstojećeg oglasa istoj omogući ostvarivanje najboljeg rezultata na testiranju i potom zapošljavanje. Na navedeno traženje je 63-godšnjak pristao i realizirao ga. Na opisani način  utvrđena je sumnja da je 41-godišnjak počinio kazneno djelo trgovanja utjecajem, a 63-godišnjak  kazneno djelo zlouporabe položaja i ovlasti.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja, osumnjičenici su predani pritvorskom nadzorniku, dok je policija protiv njih podnijela kaznenu prijavu Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)