KONAČNO SE O SVEMU OGLASIO I DORH! Procurili detalji za što se tereti uhićene zbog optužbi za poticanje terorizam

DORH je objavio detalje protiv dvojice uhićenih, jednog 51-godišnjaka i jednog 56-godišnjaka. Ne navode se njihova imena i spominje govor na prosvjedu te prosvjed pred HRT-om.

Zbog sumnje na počinjenje kaznenog djela javnog poticanja na terorizam u petak je uhićeno 8 osoba na području zadarske, šibensko-kninske, zagrebačke, bjelovarske i ličko-senjske Policijske uprave.

Među uhićenima osobama su kako se neslužbeno doznalo Marko Francišković, kojeg je zagrebačka policija već dva puta prijavila kao organizatora neprijavljenih anti COVID prosvjeda te Natko Kovačević.

 

Priopćenje DORH-a prenosimo u cijelosti:

“Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu je 4. prosinca 2021. provelo dokazne radnje ispitivanja dvojice hrvatskih državljana (1970. i 1965.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela javnog poticanja na terorizam iz članka 99. u vezi s člankom 97. stavka 1. točke 2. i 4. Kaznenog zakona te je, nakon ispitivanja, doneseno rješenje o provođenju istrage protiv obojice okrivljenika”, piše DORH.

“Postoji osnovana sumnja da su okrivljenici postupali s ciljem ozbiljnog narušavanja temeljnih ustavnih, političkih, gospodarskih i društvenih struktura Republike Hrvatske, nezadovoljni radom tijela državne vlasti Republike Hrvatske”, navode dalje iz Državnog odvjetništva.

“Osnovano se sumnja da su okrivljenici tijekom studenog 2021. godine, na području Republike Hrvatske, u svrhu realizacije svog protupravnog djelovanja, istupali na neprijavljenim javnim prosvjedima održanima zbog protivljenja odlukama Nacionalnog stožera civilne zaštite uvedenima u cilju suzbijanja pandemije zarazne bolesti covid-19 te objavljivali snimke tih istupa, kao i drugih istupa”.

“Osnovano se sumnja da su putem javno dostupnih internetskih platformi pozivali građane iz svih dijelova Republike Hrvatske, kao i iz inozemstva, da dođu u Zagreb te da se okupljaju i po drugim gradovima te su pozivali građane na napade tjelesnog integriteta drugih osoba, članova Vlade Republike Hrvatske i zastupnika u Hrvatskom saboru, pozivali na zauzimanje Hrvatske radiotelevizije, drugih javnih objekata i infrastrukture te na nasilne metode borbe protiv legalnih institucija Republike Hrvatske, nasilnu promjenu Ustavom utvrđenog poretka i nasilnu smjenu legalno izabrane vlasti u Republici Hrvatskoj”.

“Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu podnijelo je sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu prijedlog za određivanje istražnog zatvora protiv obojice okrivljenika zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela (članak 123. stavka 1. točke 3. Zakona o kaznenom postupku)”.

“Kriminalističko istraživanje proveli su policijski službenici Službe terorizma Uprave kriminalističke policije u koordinaciji sa Županijskim državnim odvjetništvom u Zagrebu”, stoji u priopćenju DORH-a.