Karta od 4 kune ide u povijest: Evo koliko će koštati od Nove godine

Promjenom valute 1. siječnja cijena prijevoza u metropoli se neće mijenjati, no iskazivat će se u eurima i to bez zaokruživanja. Tako ćete od Nove godine za polusatnu vožnju tramvajem ili autobusom trebati izdvojiti 53 centa, dok će vas u vozilu umjesto dosadašnjih šest kuna ista karta stajati 80 centi. Time će se svojevrsno označiti kraj najpoznatije karte u Zagrebu, one od četiri kune koju će dakle “zamijeniti” ista karta samo u eurima odnosno centima.

U prodaji su još i satne, 90-minutne i noćne karte za sedam, 10 i 15 kuna koje će po novome stajati 0,93, 1,33 i 1,99 eura. Vožnja uspinjačom prema novom cjeniku bit će 66 centi, što je ekvivalent dosadašnjem iznosu od pet kuna. U optjecaju su već neko vrijeme papirnate karte s dvojno iskazanim iznosima, a vozači s kojima smo razgovarali neslužbeno nam govore kako su skeptični oko konverzije jer smatraju da će im zakomplicirati prodaju karata u vozilu pogotovo u prvih 15 dana dvojnog optjecaja.

Od Uprave, kažu, još nisu dobili nikakve informacije po tom pitanju, a do zaključenja ovog broja odgovor na upit kako će funkcionirati prodaja nije stigao ni u našu redakciju. Iako euro dolazi za četiri dana, informacija o primjeni u javnom prijevozu nema ni na webu ZET-a gdje su samo istaknute dvojne cijene.

Podsjetimo, zagrebački javni prijevoznik jedan je od rijetkih u Europi koji na pragu 2023. nema službenu aplikaciju koja bi omogućila kupovinu karata, a i u novoj će se godini, čini se, nastaviti zveckati kovanicama samo ovoga puta eura, a ne kuna.

 

Priznajem.hr