‘Kajem se što sam kokain unio u Hrvatsku, bio sam očajan jer su mi djeca plakala od gladi’

Brazilac Luis Gustavo Coelho Da Silva (32), koji je u srpnju uhićen na “Tuđmanu”, za devet mjeseci mogao bi na slobodu. Kokain vrijedan 1,2 milijuna kuna bio je skriven u bombonima i šamponima

 

Osjećam se krivim i kajem se. Nisam to trebao učiniti. Našao sam se u velikim financijskim problemima i na pogrešan sam način pokušao pomoći obitelji, rekao je Brazilac Luis Gustavo Coelho Da Silva (32) na Općinskom sudu u Velikoj Gorici, piše 24sata.hr.

On je 10. srpnja sletio u Zagreb avionom koji je krenuo iz Sao Paola. U torbi je imao šest bočica kozmetičkih proizvoda u kojima se nalazio oko 1,5 kg kokaina te dvije vrećice bombona u kojima su se nalazila 43 paketića s drogom. U Hrvatsku je pokušao prokrijumčariti 2338, 25 g kokaina vrijednog 1,2 milijuna kuna.

 

“Torbu s drogom dali su mi u metrou”

– Radio sam kao vozač kamiona u tvornici pića u Manausu. Zbog pandemije sam ostao bez posla, a trebalo je prehraniti četvero djece.Imam dvije kćeri, a dvoje je od supruge. Grad je otišao u karantenu i financijska situacija mi je bila jako loša. Ni od koga nisam mogao posuditi novac- branio se mladi Brazilac.

 

– Nakon nekog vremena na Faceu sam objavio oglas da trebam posao i ostavio broj telefona. Kontaktirali su me i pristao sam. Poslali su mi kartu za Sao Paolo i 1000 brazilskih reala.Odsjeo sam u hotelu gdje sam dobio avionsku kartu S. Paolo-Pariz-Zagreb. Dali su mi 1000 eura da torbu s drogom, koju su mi dali u metrou u Sao Paolu, a nisam znao koliko je ima, prenesem u Hrvatsku. Grozno je vidjeti djecu koja plaču jer su gladna , a vi ste nemoćni. Nakon slijetanja trebao sam otići u hotel i pričekati da netko dođe po to – branio se Coelho Da Silva dodavši da su mu obećali još 2000 eura kad se droga preuzme.

Iz Brazila su na Općinski sud u Velikoj Gorici stigle i potvrde da se protiv Coelha Da Silve ne vodi kazneni postupak i da nije bio pravomoćno osuđivan.

 

“Droga na crnom tržištu vrijedi 1,2 milijuna kuna”

– Molim sudsko vijeće da pri odmjeravanju kazne uzme u obzir izrazitu društvenu opasnost koje činjenje ovakvih kaznenih djela predstavlja za RH. Sve je veći broj stranih državljana koji dolaze u RH unoseći drogu koja će završiti na ulicama i školama i dovesti u opasnost zdravlje djece i mladih. Ukupna vrijednost zaplijenjene droge na crnom tržištu je oko 1,2 milijuna kuna te smatram da će se pravednim kažnjavanjem počinitelja ispuniti i specijalna i generalna prevencija, odnosno utjecati na eventualne počinitelje da ih se odvrati od počinjenja sličnih kaznenih djela- rekao je u završnim riječima zamjenik Općinske državne odvjetnice Matija Dubnjak dodavši kako okrivljeni nije jedini koji se našao u teškoj financijskoj situaciji “ali se drugi ne odlučuju na takve korake”.

 

Odvjetnica Aleksandra Vareškić Fodor u završnoj je riječi kazala kako njezin klijent nije znao koliko droge prenosi i da je to učinio iz očaja zbog teške financijske situacije u kojoj se našao.

– Molim sud da kod odmjeravanja kazne uzme u obzir da je riječ o oženjenoj osobi mlađe životne dobi, ocu dvaju djevojčica koji skrbi o još dvoje djece, da je neosuđivan, da se protiv njega ne vodi drugi postupak kao i njegovo iskreno i detaljno priznanje i kajanje te da mu cilj nije bila daljnja preprodaja droge- kazala je odvjetnica Vareškić Fodor i predložila izricanje djelomično uvjetne osude.

Sutkinja Jasnica Rodić nepravomoćno ga je osudila na djelomičnu uvjetnu kaznu od 2,5 godine zatvora. Petnaest mjeseci morat će provesti u zatvoru,a ostatak kazne ne ako u sljedećih pet godina ne počini novo kazneno djelo.

“Dosadašnja neosuđivanost, priznanje i doprinos bržem rješavanju postupka i obiteljske prilike okrivljenog sud je je cijenio olakotnim, a otegotnim opasnost za društvo i raširenost takvih kaznenih djela”, kratko je obrazložila presudu sutkinja Rodić. Od Coelha Da Silve, koji ostaje u istražnom zatvoru zbog opasnosti od bijega, oduzima se 1000 eura, a morat će platiti i oko 20.000 sudskih troškova.

Vrijeme provedeno u pritvoru računa mu se u kaznu pa bi, postane li presuda pravomoćna, za devet mjeseci mogao izaći na slobodu. No tužitelj Matija Dubnjak najvjerojatnije će se žaliti na nepravomoćnu presudu.