JADRANKA KOSOR NAKON DOBIVANJA PRIZNANJA: ‘Politika je divan posao jer možete vidjeti rezultate onoga što radite’

Bivša premijerka Jadranku Kosor je u četvrtak bila posebno sretna. Naime, predsjednik Republike Zoran Milanović odlikovao ju je Veleredom kraljice Jelene s lentom i Danicom. O odlikovanju, ali i o putu Hrvatske u EU koji je upravo ona privela kraju govorila je za N1 televiziju.

Na pitanje je li prije deset godina mogla zamisliti da će joj baš Milanović odati priznanje za ono što je radila odgovorila je kako je “Zoran Milanović bio šef opozicije u vrijeme kad je bila predsjednica Vlade i stranke i to je zaista bila žestoka opozicija”.

“Mi smo zaista imali puno okršaja, međutim, morali smo u jednom trenutku sjesti za stol zbog promjene Ustava koju je tražila EK. Nisam to mogla bez njega, uspjeli smo se dogovoriti manje-više oko svega i na kraju smo, kao ljudi koji su se žestoko fajtali u toj političkoj borbi, dogovorili da održimo zajedničku pressicu i objavimo da smo se dogovorili. Nisam mogla zamisliti da će on jednog dana biti predsjednik RH, ali nakon što je on postao premijer, a ja sam potpisivala pristupni ugovor, je u jednom trenutku bio u Saboru i na raspravi o proračunu, ja sam bila oporbena zastupnica friško izbačena iz stranke, on ustao i rekao da jedina u dvorani razumijem o čemu se radi, da mu je žao što me povremeno previše napadao i da sam bila dobra premijerka. Ja sam to doživjela kao neku vrstu isprike”, rekla je Kosor.

Dodala je da je moguće voditi dijalog i uspostaviti dobre odnose u politici.

 

“Ništa ne počinje mojim dolaskom i ništa ne završava mojim odlaskom. Ovo je za mene priznanje, čast i veselje”, naglasila je.

 

Rekla je da su na dodjeli odlikovanja bili i neki članovi odbora koji su HDZ-ovci te da su joj čestitali.

“Prije svega bio je tamo Davor Stier. Istaknula sam njegovu ulogu, da je bio moj suradnik, da je bio koristan suradnik u vrijeme deblokade pregovora za ulazak u EU. Bili su tamo, to je lijepo. Treba podsjetiti da je RH imala najteže i najduže pregovore”, rekla je bivša premijerka. Prisjetila se i da je Stier jedini bio protiv njenog isključivanja iz stranke.

“Politička pristojnost zahtijevala bi da se oni koji su nešto radili prije ne zaborave, osobito ako su imali nekih rezultata”, istaknula je.

Dodala je da bi zbog toga pomislila kako bi bilo dobro da su je ponekad pozivali, i druge bivše predsjednike, da nazoči nekim proslavama, poput one spajanja Pelješkog mosta. Nije htjela govoriti o tome što smatra razlozima tog nepozivanja.

“Bilo bi dobro da mladi političari pogledaju taj potpis. On je zauvijek, deponiran je u UN-u. To mi nitko ne može uzeti”, naglasila je.

Ona smatra da je politika divan posao jer možete vidjeti rezultate onoga što radite.

“Što bi rekla pjesma: Ništa mi neće ovi dan pokvarit”, zaključila je.