IZETBEGOVIĆ OŠTRO PORUČIO MILANOVIĆU: ‘Mislim da bi bilo bolje da manje govori i da više razmisli prije nego nešto kaže’

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović je za N1 komentirao posljednje istupe predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića.

“Gospodin Milanović mnogo govori za jednog predsjednika i mislim da bi bilo bolje da manje govori i da više razmisli prije nego nešto kaže. Govoriti o užasnim zločinima, o genocidima, relativizirati, to su odveć bolne stvar da bi se o tome olako pričalo. Vidim da uspoređuje je li neki genocid veći, manji, to ne treba raditi, to vrijeđa ljude. U BiH, svi Hrvati katolici i Bošnjaci muslimani su protjerani s polovice teritorija, napravljeni su koncentracijski logori. Etničko je počišćeno pola BiH. Hrvatski predsjednik bi to trebao uzeti u obzir i ne govori o tim stvarima olako. Ako je u Jasenovcu za par godina ubijeno toliko ljudi koliko on kaže, onda je u BiH u tih par godina ubijeno više ljudi”, rekao je Izetbegović.

Milanović je indirektno optužio Izetbegovića da licitira žrtvama i da radi žrtvu od svog naroda.

“Generalno, čitav probosanski blok stranaka se iz Hrvatske i Srbije pokušava svesti na neki bošnjački blok, da su to sve Bošnjaci i da je to sarajevska politika. Pomalo se to sve skupa ismijava i pokazuje se jedan nedostatak respekta. HNS, HDZ i stranke oko njega su dobile na posljednjim izborima 180.000 glasova. Bosanski blok je dobio 815.000 glasova, barem 200.000 glasova su hrvatski, srpski, iz mješovitih brakova… Ne može se ignorirati multietnička komponenta u bosansku bloku”, kazao je Izetbegović.

“Milanović je tu pred 10 godina bio u crvenoj jakni SDP-a i podržavao Željka Komšića za hrvatskog člana Predsjedništva protiv Dragana Čovića. U međuvremenu se preokrenuo za 180 i skoro se pretvorio u jednog desničara. Ne znam zašto je to tako i koji je njegov problem s Bošnjacima”, kazao je Izetbegović.

 

Predsjednik Milanović kaže da BiH ima puno veće probleme od Milorada Dodika. “Nema većeg problema u BiH od politike Milorada Dodika. Posljednjih godina pojačava intenzitet agresivne, separatističke politike”, naglašava Izetbegović.

Komentirao je i premijera Andreja Plenkovića. “On je korektniji u izjavama, barem bolje razmisli prije nego što nešto kaže. On inzistira na pravu da jednog od tri člana Predsjedništva izabere većinski hrvatski narod, što je jedan normalan zahtjev i o tome se može razmisliti. Mi smo u dva navrata bili spremni da idemo u tom smjeru. Poslije toga, sve što govori Plenković je korektno. Mi očekujemo da se ta stvar izbalansira. S time da su tu i ove blokade koje nam trenutačno HDZ pravi u Federaciji – tri godine ne dopušta da formiramo vladu, dvije godine da ne imenujemo novi ustavni sud”, rekao je Izetbegović.