HRVATSKI ROBOT SPAŠAVA I OD TERORIZMA! Domaća inovacija oduševila na vojnoj izložbi

Inovativni besposadni robotni sustav Komodo, koji funkcionira na daljinski upravljač i može djelovati u ekstremnim kemijskim, biološkim, radiološkim i nuklearnim uvjetima, premijerno je predstavljen u Splitu na Jadranskoj vojnoj i zrakoplovnoj izložbi i konferenciji – ASDA 2021.

“Robotni sustav Komodo je proizvod hrvatske pameti i mi smo već sada spremni za njegovu serijsku proizvodnju 60-ak primjerka godišnje,” rekao je Hini menadžer poslovnog razvoja Gordan Pešić u tvrtki DOK-ING koja je proizvela taj inovativni robotni sustav koji je privukao pozornost domaćih i inozemnih vojnih stručnjaka na ASDA 21, održanoj od 29. rujna do 1. listopada u Spaladium areni.

Sprječava pogibeljne aktivnosti

Po Pešićevim riječima, robotni sustav Komodo osposobljen je za pomaganje u različitim prirodnim i tehničkim katastrofama i ugrozama, uključujući i terorističke ugroze tako što može uklanjati sve zapreke koje ometaju intervenciju spasilaca.

“Robotni sustav Komodo može uklanjati i neeksplodirane eksplozivne naprave i tako sprječavati pogibeljne okolnosti”, kazao je Pešić dodavši kako je Komodo dizajniran za rad u ekstremnim uvjetima opasnim za intervencijske timove.

Objasnio je kako taj robotski sustav može robotom- rukom obavljati dekontaminaciju objekta, a dekontaminacijskim tušem i dekontaminaciju osoblja.

Suradnja s MORH-om

“Ovaj proizvod robotnog sustava odabran je za partnera u inicijativi Europske obrambene agencije – EDA pod nazivom Stalna strukturna suradnja – PESCO,” kazao je Pešić.

Rekao je kako je proizvodnja tog jedinstvenog, besposadnog, robotnog sustava na daljinski upravljač stajala oko 18 milijuna kuna, a sufinancirana je Europskim strukturnim i investicijskim fondom (ESIF).

Pešić je istaknuo kako tvrtka DOK-ING surađuje s Ministarstvom obrane RH te će se suradnja nastaviti i u sklopu angažmana za  povlačenje novčanih sredstava iz novoutemeljenog Europskog fonda za obranu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)