HRVATSKI GENERALI O KOLONI SJEĆANJA: ‘Tih dana Vukovar ne smije biti ničija politička pozornica!’

Marijan Mareković, posebni savjetnik predsjednika Republike za veterane, ratni zapovjednik 1. gardijske brigade Tigrovi i Pavao Miljavac, predsjednik Hrvatskog generalskog zbora i bivši načelnik Glavnog stožera Republike Hrvatske i ministar obrane, govorili su o sukobu između predsjednika Zorana Milanovića i ministra obrane Marija Banožića, stanju u oružanim snagama, ali 30. obljetnici stradanja Vukovara,

“Uvijek je potrebno razgovarati i unaprjeđivati odnose i procese, pri tome poštujući institucije. Vojnik nikada ne smije biti u nedoumici što treba raditi, što ne, uvijek treba imati propisane procedure i hijerarhiju”, rekao je Mareković u emisiji Izvan okvira N1 Televizije o sukobu predsjednika i ministra.

Dodao je da HV funkcionira po hijerarhiji, prvi vojnik je načelnik Glavnog stožera admiral Hranj i od njega ide zapovijedanje i vođenje i rukovođenje do dna.

 

Croatia News
Screenshot N1

‘Treba riješiti ovaj problem. I jedni i drugi pokazuju mišiće’

Miljavac smatra da treba pokušati riješiti ovaj problem.

“Predsjednik kao Vrhovni zapovjednik najavio je da, ako se stvari neće riješiti s njegove strane, postoji mogućnost blokada, da se blokira postavljanje veleposlanika, određenih vojnih atašea”, rekao je Miljavac dodavši da bi s te razine vlasti moglo doći do problema. Smatra, i jedni i drugi pokazuju mišiće, no prije ili kasnije morat će se priznati tko je Vrhovni zapovjednik, koja je njegova nadležnost.

 

Ulaganje u vojsku

Mareković kaže da, nažalost, postoje lokacije koje su primjer gdje vojska ne bi smjela boraviti, a Miljavac smatra da će se plaće vojnika morati povećavati.

‘Ono što se događa u Srbiji nije obećavajuće’

Miljavac se osvrnuo i na situaciju u Srbiji, navodeći da trenutno nismo u zabrinjavajućem trenutku, ali ističe da treba pratiti što se događa. “Ono što se događa u Srbiji nije obećavajuće, Srbija se jako naoružava, ima tu tehničku pomoć od Rusije. To je ozbiljna stvar.”

30. Obljetnica stradanja Vukovara

Miljavac i Mareković su se prisjetili gdje su bili prije 30 godina. Miljavac se prisjetio svojih dana kao policajac, a Mareković je tada bio zapovjednik 1. gardijske brigade Tigrovi.

 

“Ti naši suborci u Vukovaru su nama davali nadu, oni su bili naš ponos. Imali smo veliko povjerenje u njih”, rekao je Mareković.

Miljavac ističe da je tada bio jak moral i da je postojala odlučnost da se bori do kraja.

“U grad baš nije lako ući, kakva god sila i tehnika – grad se teško zauzima. Ipak su unutra ljudi koji su se odlučili boriti. Tada nije bilo dovoljno dobre tehnike ni naoružanja i municije, gdje bi to bila sasvim druga priča. Ne bi oni baš tako blizu došli. To je bio osnovni problem zašto je Vukovar bio okružen.”

Hrvatska traga za još 1.858 nestalih i smrtno stradalih osoba iz razdoblja ratnih sukoba tijekom 90-ih, a još se ne nazire rješenje pitanja nestalih. Mareković se osvrnuo i na predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, navodeći da je on “golobradi četnik koji je u ožujku ’95. u Glini držao skup, koji je huškao Srbe u Hrvatskoj na rat.”

 

Govoreći o Koloni sjećanja, Mareković je naglasio: “Tih dana Vukovar ne smije biti ničija politička pozornica. Trebamo doći tamo, biti ponizni, odajući priznanje Vukovarcima, braniteljima i svima koji su stradali”, rekao je u emisiji Izvan okvira na N1.