HRABRA SRPKINJA USTALA PROTIV ZLOČINCA! Stigla ju je kazna režima: Pribili je uz zid, pa je i uhitili! Ratko Mladić prekriven jajima, odveli šest osoba!

Jučer je u Beogradu Inicijativa mladih za ljudska prava u Srbiji organizirala akciju uklanjanja murala ratnom zločincu Ratku Mladiću, međutim MUP Srbije je zabranio akciju.

Epilog svega je privođenje šest osoba zbog narušavanja javnog reda i mira te nedozvoljenog okupljanja.

Mural je trebao biti uklonjen 9. studenog, a tim povodom najavljen je i prigodni skup. Kako tvrde u Inicijativi, za uklanjanje murala prethodno su dobili rješenje komunalne policije.

 

Policija zabranila skup

No, u međuvremenu je, očito, došlo do obrata kada je na temelju rješenja MUP-a najavljeni skup zabranjen.

Mnogi su to protumačili kao zabranu uklanjanja murala iako su vlasti tvrdile kako je riječ o sprečavanju mogućih fizičkih sukoba zbog okupljanja većeg broja ljudi koji su se protivili uklanjanju murala.

Iako su imali mogućnost žalbe, iz Inicijative poručuju da se neće žaliti, a pri tome su iznijeli ocjenu kako je “država sačuvala mural Ratka Mladića”.

U priopćenju policije navodi se da „policija neće dozvoliti da se ugrozi sigurnost građana i imovine“. Dodali su „da ne štite mural, već javni red“.

 

Gađale Mladića jajima

Podsjetimo, aktivistkinje Aida Ćorović i Jelena Jaćimović privedene su jučer zato što su mural Mladića gađale jajima, a nakon što su puštene iz policije građani su se okupili na uglu Njegoševe i ulice Alekse Nenadovića, gdje se nalazi mural. Građani su je pokušavali spriječiti, pa su mnogi na nju i nasrnuli.

Foto: Antonio Ahel/ATAImages
Foto: Antonio Ahel/ATAImages

 

Na toj lokaciji bio je postavljen kordon policije koji je sprječavao prilazak muralu Mladića. U toku večeri postavljena su dva kordona, koja su razdvajala desničarsku grupu od grupe aktivista i političara. Scene su bile poprilično dramatične, a kao što je već navedeno, privedeno je šest osoba.

 

Reagirao bivši predsjednik Srbije

Jučer je sve komentirao i bivši predsjednik Srbije Boris Tadić.

Tadić je izrazio podršku aktivistkinji te kazao kako je ovo uobičajena praksa režima Aleksandra Vučića.

“U Vučićevoj Srbiji ne uhićuje se one koji rade murale ratnim zločincima i slave ih, već one koji izražavaju opravdani bunt protiv toga. Podrška Aidi Ćorović i svima koji imaju hrabrosti da se suprotstave režimu koji slavi zločine”, napisao je na Twitteru Tadić.

 

Dnevno.hr