HOĆE LI POSKUPJETI STRUJA I PLIN? Državni tajnik otkrio slijedi li novi val udara na džepove građana

Ivo Miletić, državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja, govorio je o rastu cijena struje i plina na tržištu te utjecaju na Hrvatsku.

Kaže, od 2007. godine liberalizirana je cijena struje u Hrvatskoj, a od 2021. smo deregulirali i plin, što znači da će formiranje cijene ovisiti isključivo o tržištu.

Navodi da je problem s kojim se suočava cijela Europa je da ugljikovodičnog dijela proizvodnje električne energije imamo u velikim količinama, a sve to opterećeno je velikim nametima za emisije CO2 kojima se financiraju zelene politike.

“Izvjesno je da, što se tiče struje, Hrvatska se orijentira na hrvatsku i mađarsku burzu, a na tim burzama proteklih mjeseci cijene rastu. Dobra je vijest što mi imamo jaku elektroprivredu, HEP koji ima i druge izvore, i udarac tržišta ne ide valom kakvim ide u drugim dijelovima Europe”, rekao je gostujući na N1.

Dodaje, u dogledno vrijeme će biti poskupljenja, no građani će to zadnji osjetiti.

Miletić kaže i da je teško govoriti koliko će biti poskupljenje, a građani će imati mogućnost uštedjeti kroz ESCO modele, agregatore i samoinicijativu da naprave svoja postrojenje. Napominje, mi  smo bez struje propali kao planet.

Napominje i da se građanima koji nisu u mogućnosti plaćati račune mora pomoći da plate.

“Na svakom računu imate određeni iznos novaca koji se slijeva u Ministarstvo rada i socijalne skrbi iz čega se financiraju potrebiti građani.” Apelira na građane da budu energetski učinkoviti i kaže da ih država stimulira da koriste sredstva Fonda za energetsku učinkovitost, koji sufinancira projekte u iznosu od 40 do 80 posto.

O mogućem poskupljenju plina

Ističe, na tržištu nema znakova da je plin stravično poskupio.

“Skladišta koja se pune za opskrbu već su debelo napunjena. Ovu zimu ne očekujemo nikakav udar. Što će se događati iduće godine, ovisi o onome što će biti na razini EU-a. Mi ne očekujemo neki udar, ali morat ćemo pratiti tržišta”, rekao je o mogućem poskupljenju plina.

dnevno.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)