Grad Zagreb školama duguje milijune. Tomašević: ‘Smanjivat ćemo kašnjenje do kraja godine’

Nakon medijskih napisa, dio novca koji je Grad Zagreb dugovao školama te ih doveo u nepovoljan financijski položaj danas je uplaćen…

– Radi se o pojavi koja u ovoj intenzivnoj formi datira unatrag četiri ili pet mjeseci. Obveze Grada Zagreba, kao osnivača osnovnih i srednjih škola iznose desetak milijuna kuna mjesečno, a iz tog novca se plaćaju materijalni troškovi koji podrazumijevaju uredski materijal, sanitarne potrepštine i komunalije, kao i troškovi energenata kao što su struja i plin. Tu su i troškovi za za učeničke obroke koje Grad dijelom sufinancira. Sve škole su u teškoj poziciji i to je neodrživo stanje – kaže nam Željko Stipić iz Preporoda.

Sjela sredstva za lipanj

Dodaje da se škole boje ovrha, a prema njegovim informacijama, Grad je zadnje isplate riješio tek za travanj i svibanj.

U međuvremenu, čuli smo se sa Suzanom Hitrec, ravnateljicom zagrebačke Upravne škole i članicom Udruge ravnatelja, koja nas je obavijestila da su u srijedu sjela sredstva i za lipanj.

– Imali smo sastanak s pročelnicom Dalić iz Gradskog ureda za obrazovanje te nam je objasnila tešku situaciju u kojoj se Grad nalazi. Dobili smo u utorak sredstva za materijalne troškove za lipanj te u srijedu sredstva za energente za travanj, svibanj i lipanj. Sada je malo bolje. Dugovi za ostale mjesece i dalje ostaju, a i svaka škola ima potraživanja za neke hitne intervencije, za koja je u prethodnom razdoblju dobila suglasnost od Grada, a za koja još nisu stigla sredstva. Razumijemo da financijska situacija nije lagana, ali nama je važno da održimo škole na životu. Sretni smo što smo dobili ova posljednja sredstva – rekla nam je Hitrec.

Što kaže gradonačelnik?

U međuvremenu je gradonačelnik Tomislav Tomašević u emisiji Radio Sljemena kazao kako su ih kašnjenja dočekala kad su preuzeli vlast, dodavši da nisu bili plaćeni čak ni neki troškovi za siječanj. Poručio je da je Grad smanjio kašnjenje u plaćanju prema školama u odnosu na ono što su zatekli te naglasio da je poslovanje škola stabilno i nema straha od ovrha.

– Kašnjenje je bilo jako veliko, više od četiri mjeseca. Prije nekoliko dana, prije nego što je članak u Jutarnjem izašao, plaćeni su troškovi za lipanj, kašnjenje je sada dva do tri mjeseca što, s obzirom na otežanu likvidnost koja nije tajna i o kojoj govorimo od početka, je očekivano – rekao je i dodao da će se kašnjenja smanjiti do kraja godine.

– U tu svrhu je i ovaj kredit koji je najavljen od strane Vlade prije mjesec dana, za povećanje likvidnosti vezano uz obnovu škola. Žao mi je što se to događa, ali problemi će se smanjivati – poručio je Tomašević.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)