Gdje nestaje naš novac? Na ove tri stvari trošimo debelo iznad europskog prosjeka

Posljednji podaci pokazuju kako na piće, alkohol i telefon trošimo puno više od europskog prosjeka, te nije nikakvo čudo što velik dio kućnog budžeta odlazi upravo na te tri stvari. Po izdvajanju za alkohol i duhan smo šesti te na te dvije stvari u prosjeku trošimo 6,7 posto kućnog budžeta. Što se tiče telekomunikacija, tu smo treći, te nam na to odlazi 4,8 posto budžeta.

Mateo iz Rovinja u razgovoru za Dnevnik Nove Tv kaže da nema gdje trošiti novac, pa ga troši na luksuz. Inače bi po izlasku potrošio 200-250 kuna. U  međuvremenu Jasna ističe kako nama ništa ne znači da kutija cigareta košta 30 kuna i da to kad čovjek puši jednu kutiju na dan i da to mjesečno ode i tisuću kuna.

Dijana Mayer iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) ističe kako je kratkoročno rješavanje stresa raznim porocima Hrvatima  odavno praksa, a korona je to još više istaknula, jer ljudima nedostaje socijalni kontakt, pa kad su sami sa sobom sigurno posežu više za sredstvima ovisnosti, za nečim što im čini ugodu odmah i sada.

 

Mnogi će posegnuti za alkoholom i cigaretom kad na naplatu dođu svakodnevni troškovi kao hrana na koju trošimo malo više od petine svojih primanja i režije.