Dvije obitelji iz Petrinje dobit će novi dom: Franjevci skupili 1,35 milijuna kuna i započeli gradnju

Nije dugoročno rješenje živjeti u kontejneru. Voljela bih da svi koji smo pogođeni potresom u Petrinji dobijemo ovako nešto, rekla je Snježana Tadić, koja će za koji mjesec useliti u novu kuću zahvaljujući donacijama

Petrinjci Alojz Tadić i Marin Vučko sa svojim obiteljima, zahvaljujući humanitarno-karitativnoj udrugi franjevačke provincije Bosne Srebrene “Kruh svetog Ante” i njihovim dobročiniteljima, dobit će priliku krenuti iznova u novim domovima, nakon što im je stare uništio razorni potres 29. prosinca prošle godine.

 Foto: Edina Zuko/PIXSELL/PIXSELL
Foto: Edina Zuko/PIXSELL/PIXSELL

Ovaj ponedjeljak sisački biskup mons. Vlado Košić, provincijal Bosne Srebrene fra Jozo Marinčić te voditelji “Kruha svetog Ante” fra Stipo Karajica (Zagreb) i fra Petar Karajica (Sarajevo) blagoslovili su temelje kuća za čiju je gradnju prikupljeno 1,35 milijuna kuna.

Tadići već godinu dana žive u kontejneru, a za nekoliko mjeseci, nadaju se, preselit će u čvrsti krov nad glavom.

– U kontejneru to nije dugoročno rješenje. Ja bih voljela da svi mi iz Petrinje koji smo pogođeni ovim potresom dobijemo ovakvo nešto – rekla je Snježana Tadić.

 Snježana Tadić | Foto: Edina Zuko/PIXSELL/PIXSELL
Snježana Tadić | Foto: Edina Zuko/PIXSELL/PIXSELL

– Hvala franjevcima na brojnim donacijama i svemu što su, uz Caritas Sisačke biskupije, učinili za stradale na ovom području. Suradnja s Bosnom Srebrenom traje od vremena nakon Domovinskog rata, kad su preuzeli župe Vojnić i Gvozd, a ovo je samo nastavak te suradnje i brige. Ona će ovim obiteljima omogućiti čvrst krov nad glavom – rekao je sisački biskup Vlado Košić.

Zima u kontejneru neće biti laka.

– Bit će teško, imamo i malu bebu. Grijemo se na klime, koji dan je dobro, a neki i nije, pa onda uključimo malo i radijatore koje imamo sa strane – kazala je Nikolina Vučak.

“Kruh svetog Ante” ranije je ove godine, zahvaljujući donacijama vjernika iz Australije, izgradio kuću za obitelj Đure Plavljanića iz Jošavice kod Petrinje i Ive Peraka u Glini.

 fra Stipo Karajica | Foto: Edina Zuko/PIXSELL/PIXSELL
fra Stipo Karajica | Foto: Edina Zuko/PIXSELL/PIXSELL

– Zahvaljujemo Bogu, svećenicima koji su ostali uz narod na području zahvaćenom u potresu i koji uz pomoć volontera daju sve od sebe kako bi se ljudima izašlo u susret i ublažile njihove nevolje na terenu. Zahvaljujemo članovima, dobročiniteljima, prijateljima i volonterima “Kruha svetog Ante”, kao i ljudima dobre volje i tvrtkama koji su se uključili i nude svoju pomoć – rekao je fra Stipo Karajica, voditelj zagrebačke podružnice ove humanitarne udruge.

Caritas Sisačke biskupije pomagao je ljudima od prvog dana teške prirodne katastrofe.

– Obnavljamo isto i postavljamo i neke montažne kuće, tridesetak. To je za starce i višečlane obitelji, odnosno s brojnom djecom. Obnavljamo i naše spomenike kulture koji su stradali, to je oko 30-tak crkvi. Uglavnom te hitne mjere sanacije su napravljene ili se još završavaju, a onda idemo u projektiranje – rekao je biskup Košić.

 mons. Vlado Košić | Foto: Edina Zuko/PIXSELL/PIXSELL
mons. Vlado Košić | Foto: Edina Zuko/PIXSELL/PIXSELL

 

“Kruh svetog Ante” dosad je obnovio oko 500 kuća u Bosni i Hercegovini nakon rata, a trenutačno traje obnova desetak kuća u Konjicu.

– To je samo mali doprinos naše franjevačke ljubavi, blizine, zahvalnosti i solidarnosti s tim ljudima, a ujedno i tračak nade i radosti za njih, njihove obitelji pred nadolazeće blagdane i hladnije vrijeme te potaknuti i druge na solidarnost s tim osobama i obiteljima – dodao je fra Stipo Karajica.

Na Banovini je za nekonstrukcijsku obnovu, koja podrazumijeva popravak dimnjaka, pregradnih i zabatnih zidova te stubišta stiglo oko 7200 prijava, a obnovljeno je svega 780 kuća. U tijeku su radovi na 440 objekata, uklonjeno je njih 416, a oko 9400 prijava odnosi se na konstrukcijsku obnovu, kakva će biti i za ove dvije obitelji.

 Foto: Edina Zuko/PIXSELL/PIXSELL
Foto: Edina Zuko/PIXSELL/PIXSELL