Dominik se čak 88 puta vozio autocestom, a da nikad nije platio ni lipe

Čak godinu i pol Dominik (37) se besplatno vozio autocestom i u tom je razdoblju 88 puta ušao na autocestu i izašao na željenom čvoru, a da nikad nije platio ni lipe.

Kako je to moguće, sigurno se pitate. Ni mi nismo znali sve dok ovih protiv Dominika nije podignuta optužnica kojom ga se tereti da je od lipnja 2019. do kraja studenog prošle godine poduzeće Hrvatske autoceste oštetio za priličan iznos.

Prema optužnici, on je “na autocesti A3 Lipovac – Zagreb – Bregana, s unaprijed stvorenom nakanom da se koristi autocestom i ne plati cestarinu, u 88 navrata prilikom ulaska na autocestu uzeo naplatne kartice i ušao na autocestu.

“No, dolaskom na izlazne naplatne postaje odbijao je platiti cestarinu, navodeći da nema novca, čime je Hrvatske autoceste oštetio za ukupni iznos od 10.672 kune”, tvrde tužitelji.

Terete ga za kazneno djelo prijevare i za njega traže godinu dana uvjetnog zatvora i vraćanje novca HAC-u s kamatama. Dominik iz Vinkovaca branio se kako nije plaćao jer je baš u tom razdoblju bio zapao u financijske teškoće, Nije mu, kaže, bila namjera ikoga prevariti.

POTPISIVAO IZJAVU

“U to vrijeme sam imao firmu te sam u svrhu poslovanja gotovo svakodnevno bio primoran koristiti različite dionice autoceste. No, u jednom trenutku moja firma je bila blokirana, pa više nisam mogao plaćati korištenje autoceste”, vadio se Dominik.

Predstavnik HAC-a tijekom istrage otkrio je kako je Dominik vrlo često koristio različite dionice autoceste A3 Bregana-Zagreb-Lipovac te da je na izlazu izjavljivao da nema novca pa su mu blagajnici sastavili izjavu koju je on potom vlastoručno potpisao.

“Ali, nikad nije podmirio niti jedan naknadno izdani račun, a nastavio je s korištenjem autoceste. Takvim ponašanjem oštetio je naše trgovačko društvo za iznos od ukupno 10.672 kune, što predstavlja naknadu za korištenje autoceste.

On je takvim ponašanjem s unaprijed stvorenom namjerom korištenja autoceste na izlaznim naplatnim postajama blagajnike dovodio u zabludu da će neplaćenu cestarinu naknadno podmiriti, iako je prilikom svog ulaska na autocestu znao da to neće učiniti”, tvrdi predstavnik HAC-a.

Dominik je, inače, oženjeni otac petero djece, trenutačno nezaposlen i bez imovine. Dosad je neosuđivan, niti se protiv njega vodio neki drugi kazneni postupak.