DODIK BI USKORO MOGAO ZAVRŠITI PRED SUDOM ZBOG OVE REČENICE: Nakon ‘derneka’ u uredu, sada mu prijeti i deset godina zatvora

Član predsjedništva Bosne i Hercegovine, Milorad Dodik, podigao je veliku prašinu u tamošnjoj javnosti.

Prvo je napravio “dernek” u svom kabinetu, te je uz harmonikaše i pjesmu s radnim kolegama popio i čašicu “žestokog”, a kasnije istoga dana zaradio je i prijavu Tužiteljstva BiH.

Kako prenosi Dnevni avaz, Tužiteljstvo BiH formiralo je novi predmet “zbog medijskih istupa Dodika u kojima iskazuje prijetnje teritorijalnom integritetu i najvišim institucijama BiH”.

“Radi blagovremene spoznaje Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine obavještava javnost da je već po primitku prve prijave formiran predmet i zadužen tužitelj, a ostale prijave su također u obradi”, priopćilo je Tužiteljstvo.

Nije izneseno više detalja.

Kazna i do deset godina zatvora

Formiranje predmeta protiv Dodika tražio je krajem prošlog tjedna državni tužitelj Džermin Pašić.

Kako je Pašić naveo, tužitelj sam ne može formirati predmet, no reakcija mora uslijediti zbog postojanja osnova sumnje kaznenog djela iz članka zakona koji se odnosi na napad na ustavni poredak, ugrožavanje teritorijalne cjeline, podrivanju vojne ili obrambene moći oružanoj pobuni, protuzakonitom formiranju vojnih snaga za što su predviđene kazne zatvora i do 10 godina.

Podsjetimo, Dodik je nedavno rekao da će zabraniti rad pojedninih državnih institucija na području Republike Srpske, ali i da će taj entitet organizirati svoju vojsku.

“Predložit ćemo da se kroz rušenje zakona o vojsci (BiH) u roku od nekoliko mjeseci formira vojska RS”, rekao je tada Dodik.

Protiv Dodika je podneseno nekoliko kaznenih prijava i zbog toga što je opetovano nijekao genocid u Srebrenici.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)