DNK ANALIZA POTVRDILA: Ovaj čovjek je praunuk legendarnog poglavice Bika Koji Sjedi!

Znanost je potvrdila da je muškarac u Južnoj Dakoti praunuk legendarnog indijanskog poglavice Bika Koji Sjedi. DNK iz kose slavnog poglavice odgovara onom Ernieja LaPointea, koji je dugo tvrdio da je ovaj slavni rod.

Bik Koji Sjedi (lakota: Tȟatȟáŋka Íyotake, engleski: Sitting Bull) (1831.-1890.) bio je poglavica naroda “Lakota” (tzv. Siouxa) i poglavica plemena “Hunkpapa” (lakota: Húŋkpapȟa) pod čijim su vodstvom ujedinjeni Lakote i sjeverni Šajeni (eng. Cheyenne) izvojevali najveću pobjedu američkih domorodaca – bitku kod Little Big Horna – 25. lipnja 1876. godine. Nakon te pobjede, povukao se s plemenom u Kanadu gdje su ostali do 20. srpnja 1881. godine kada su se predali. Ubila ga je “indijanska policija” (Indian agency police) 15. prosinca 1890. u 59. godini života u rezervatu Standing Rock gdje se održavao ritual “Ples duhova”. Pokopan je u Fort Yatesu, a 1953. njegovi posmrtni ostaci preseljeni su u Mobridge, u Južnoj Dakoti gdje mu je podignut granitni spomenik.

Nova studija otkriva da je Ernie LaPointe (73), pripadnik naroda Lakota (Rapid City, Južna Dakota, SAD), najbliži živi rođak Bika Koji Sjedi. To je također prvi put da je drevna DNK korištena za potvrdu obiteljskog odnosa između živih i povijesnih pojedinaca, navodi se u priopćenju.

“Uspjeli smo locirati dovoljne količine autosomalne ​​DNK u uzorku kose Bika Koji Sjedi i usporediti ga s uzorkom DNK-a Ernieja LaPointea i drugih Lakota. Oduševljeni smo jer smo otkrili podudaranje”, kaže glavni istraživač Eske Willerslev, evolucijski genetičar sa Sveučilišta Cambridge (Engleska, UK). Inače, autosomalna DNK odnosi se na genetski materijal koji se nalazi na 22 para nespolnih kromosoma.

Do sada se LaPointe oslanjao na rodni i smrtni list kako bi stvorio obiteljsko stablo koje ga je povezivalo s Bikom Koji Sjedi. Budući da se te potvrde mogu krivotvoriti, tvrdnja je dosljedno osporavana.

“Tijekom godina mnogi su ljudi pokušali dovesti u pitanje odnos koji ja i moje sestre imamo s Bikom Koji Sjedi”, rekao je LaPointe u izjavi. Međutim, kada je Nacionalni prirodoslovni muzej Smithsonian (Washington, DC, SAD) 2007. LaPointeu vratio vlasište Bika Koji Sjedi, to je pružilo jedinstvenu priliku da se rasprava riješi jednom zauvijek.

LaPointe vjeruje da je grob u Morbridgeu najvjerojatnije poglavičino počivalište, a sada kada je potvrđeno da je on njegov izravni potomak, nada se da će moći povratiti tijelo svog pradjeda i pokopati ga negdje drugdje. Međutim, znanstvenici prvo moraju usporediti DNK tijela u Morbridgeu s DNK-om vlasišta kako bi potvrdili njegov identitet.

Ernie LaPointe / Screenshot/Youtube

dnevno.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)