Crveno i narančasto upozorenje za priobalne dijelove Hrvatske: Udari olujne bure do 130 km/h

Na području Velebitskog kanala izdano je crveno upozorenje zbog olujne bure s udarima i do 130 km/h, a za Kvarner i Kvarnerić te Dalmaciju narančasto upozorenje zbog vrlo jake bure i do 100 km/h

Državni hidrometeorološki zavod izdao je crveno i narančasto upozorenje za srijedu i četvrtak zbog jake bure.

Na području Velebitskog kanala izdano je crveno upozorenje zbog jake i olujne bure čiji će najjači udari biti i do 130 km/h.

– Vrijeme je vrlo opasno i podrazumijeva visoku razinu opasnosti za zdravlje, pa i za život opasne situacije, posebice pomorcima. Također, prisutan je i značajan rizik od štete za obalnu infrastrukturu. Budite svjesni opasnosti i obratite pozornost i pratite najnovija vremenska izvješća. Savjetujemo javnost da izbjegavaju putovanja i boravak blizu ugroženih obalnih područja. Vrlo je vjerojatno da trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu – navode iz DHMZ-a.

Za Kvarner i Kvarnerić te Dalmaciju izdano je narančasto upozorenje. Očekuje se pojačana, zatim u noći jaka i vrlo jaka bura. Najjači udari vjetra bit će od 35 do 55 čvorova (65-100 km/h).

– Očekujte i budite pripravni za olujne brzine vjetra u kombinaciji s lokalno visokim valovima koji su se već ili će se tek generirati. Upravljanje plovilom u tim uvjetima zahtijeva veliko iskustvo te adekvatno opremljena plovila. Preporučljivo je da pomorci bez odgovarajućeg iskustva potraže sigurnu luku prije početka potencijalno opasnog vjetra i valova. Vjerojatno je da mnogi katamarani i trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu – navode.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)