ĆIRILICA U VUKOVARU? OPET ZAISKRILO U GRADU: ‘Ne bih imao ništa protiv da mi unuče uči ćirilicu na dodatnoj nastavi!’

Većinom glasova Gradsko vijeće Vukovara donijelo je Zaključak kako međusobna snošljivost hrvatskog naroda i pripadnika srpske nacionalne nije napredovala. Odlučeno je i da se nisu stekli uvjeti za proširivanja prava pripadnika srpske nacionalne manjine

U svojoj izjavi gradonačelnik Vukovara Ivan Penava kazao je kako se nisu stekli uvjeti za proširenje prava kao i da se čekaju rezultati popisa stanovništva koje će dati precizne podatke o tome koliko Srba u Vukovaru živi.

“Mišljenja sam da je snošljivost takva da omogućuje normalan rad i atmosferu, kao i odnose u gradu Vukovaru. Svaki iskorak bilo gore, bilo dolje, lijevo ili desno, mogao bi izazvati napetosti”, kazao je Penava. Podsjetio je kako već deset godina Vukovarci osporavaju popis stanovništva iz 2011. godine jer smatraju da ne odgovara tada utvrđenom broju građana u Vukovaru ni broju Srba u gradu.

Rekao je kako gradska uprava ne pravi nikakve razlike u tome tko je koje nacionalnosti.

 

Nikada neće pustiti ćirilicu

Hrvatski suverenisti oštro se protive uvođenju ćirilice i poručuju kako nikada neće dići ruku za to.

Njihov vijećnik Vedran Vuleta podsjetio je na nestale, ratne zločine, razrušen grad… Predsjednik vukovarskog HDZ-a Nikola Mažar kazao je pak da je HDZ bio taj koji je Ustavnom sudu podnio zahtjev za dodatno tumačenje članka 8 Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina.

Prema Mažaru, situacija u Vukovaru je i gora nego 1998 godine.

U isto vrijeme Srđan Milaković (DSS) rekao je kako je ključ u gradskoj upravi kao i da dvojezičnost u Vukovar nikada neće biti uvedena ako se njih pita.

 

Javio se i Sabo

Penavin zamjenik Srđan Kolar rekao je kako je neobično da o ovome odlučuje Gradsko vijeće te da bi bilo logično da se odluka donese u Zagrebu.

U raspravu se uključio i Sabo poručivši kako politički protivnici trebaju razgovarati. Sabo se osvrnuo na činjenicu da su učenici i djeca u vrtićima i dalje odvojeni po nacionalnom ključu. Umjesto, toga, Sabo želi da ih treba spojiti kako bi zajedno učili i odrastali.

Rekao je i kako on ne bi imao ništa protiv da njegovo unuče uči ćirilicu na dodatnoj nastavi.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)