Cijepljena sam i protivim se covid potvrdama, evo zašto…

Jučer sam na svom fb profilu objavila da sam se cijepila, još prije 5 mjeseci, vlastitom voljom i iz vlastitih razloga, potpuno svjesno i slobodno. Mnogi su ostali jako iznenađeni time, jer već 20-ak mjeseci svakodnevno pišem i govorim o civilizacijskoj katastrofi u koju nas vodi ovaj nikad viđeni pristup jednoj bolesti.

Iznenađenje je proisteklo iz crno-bijelog pogleda na stvari, koji nam se već dugo nameće kao jedina moguća paradigma – ili si vakser ili si antivakser. Čudim se da je i dalje potrebno objašnjavati koliko je to pogrešno, koliko je to zlonamjerno dijeljenje građana i izazivanje sukoba do razine obitelji i prijateljstva, koji pucaju zbog medijske propagande poticane s državnog vrha.

Kakva neodgovornost prema društvu i građanima, kakvo nasilno razaranje društvenih veza i tkiva!

Oni koje smo izabrali da brinu o javnim poslovima, bave se svađanjem građana i izazivanjem sukoba među nama. Koliko je to veća šteta od svega što nam jedan virus može napraviti – sjetimo se samo drugih podjela koje imamo – partizani i ustaše i slično, te kako su stalan izvor polarizacije, predrasuda i nepovjerenja među građanima.

U trenutku kad nam nad glavama visi najopasniji postupak vlasti nakon lockdowna – uvjetovanje slobode kretanja, rada i života potvrdama koje izdaje država, smatrala sam svojom dužnošću javno reći – NE, s tim se ne slažu svi, s tim se ne slažu ni cijepljeni građani – to nije samo antivakserski krik protiv cijepljenja, jer ovdje se uopće ne radi o cijepljenju.

Ono što želim naglasiti je sljedeće – cijepljenje NIJE državna nego osobna odluka, cijepiti se treba isključivo za zaštitu vlastitog zdravlja – ako tako procijenimo mi sami ili nam tako savjetuje liječnik. Država nije trebala niti osigurati “besplatna” cjepiva – koja svi mi itekako preskupo plaćamo. Trebala ih je samo osigurati i ponuditi zainteresiranima. A zainteresiranih ima, kao i nezainteresiranih – prema vlastitoj odluci i zdravstvenom stanju.

U korijenu ovog institucionalnog nasilja krije se jako otrovna ideja – da su građani nesposobni donositi vlastite životne odluke – da su glupi, primitivni i neobrazovani, te im se na faktičan način oduzima poslovna sposobnost. Dakle, država radi ono što nije njen posao, dok ne radi ono što je.

Država je trebala ojačati zdravstveni sustav, trebala je privući liječnike i tehničare iz nerazvijenijih zemalja, trebala je pratiti znanost i osigurati potencijalne protokole liječenja, trebala je nabaviti najsuvremeniju opremu, trebala je napraviti sve ono za što smo je ovlastili unutar demokratskog i zakonitog djelovanja izabrane vlasti – za javno dobro i zaštitu javnog zdravlja. Tko ne razumije o čemu pričam, može se informirati o švedskom pristupu.

No, u svemu tome je ta država gadno podbacila i cijelo vrijeme odgovornost prebacuje na nas, građane i uplatitelje u zajednički proračun, dok istovremeno pritiskom na cijepljenje (koje ne sprječava širenje virusa) ostvaruje tko zna kakve i čije ciljeve. A usput svojim pristupom  djeluje kao istinski antivakserski aktivist – smanjuje potencijalnu procijepljenost prisilom, zbunjivanjem i laganjem o učincima i posljedicama cijepljenja.

Ja kažem NE covid-propusnicama – neću je koristiti, iako su mi dali “pravo” na to. Neću biti građanin prvog reda dok se moje sugrađane i kolege tretira kao gubavce, bez ikakvog dokaza. Neću se zabavljati i naslikavati po modnim revijama, koncertima i predstavama, dok su moji sugrađani fizički spriječeni da sudjeluju. Neću pokazivati nikakve potvrde na ulazu u školu da bih smjela raditi posao koji radim već 22 godine.

Ne protivim se brzom testiranju, doma ili na radnom mjestu, smatram ga korisnim za cijepljene i necijepljene, kako bismo se povukli kući ako smo zarazni i time spriječili zaražavanje drugih. To je sve u čemu ja, kao slobodna građanka, želim sudjelovati – zato što jesam odgovorna i zato što pratim znanost.

Otpor vlasti koja djeluje nezakonito, protuustavno, samovoljno i propagandistički, netransparentno o svojim istinskim ciljevima –  je nešto što je dobro, nužno i pošteno i došlo je vrijeme da svi građani shvate da oni, na žalost, ne djeluju za javno dobro. Ne bi nam to trebao biti ni prevelik šok, s obzirom na povijest vladanja stranke koja vlada u Hrvatskoj (a ni ovo malo opozicije se nije proslavilo po ovom pitanju).

Dokazi njihove nedobronamjernosti mogu se naći u svim aspektima života – od ekonomskog do zdravstvenog – od inflacije koja nam je pojela kućne proračune do propuštenih liječenja i psihičke štete koju nitko ne može izbjeći. Sve to nije bilo nužno – sve je to direktno izazvano postupcima vladajućih – kako na svjetskom, tako i na domaćem nivou.

Namjerno izbjegavam patetiku, kojoj sam mogla pribjeći govoreći o djeci, usamljenima, siromašnima, slomljenima, propalim biznisima i snovima o putovanju, školovanju i slično – jer ne želim djelovati na istoj razini na kojoj djeluju propagandisti straha i razaranja našeg društva. Obraćam se građanima koji su odrasli ljudi, odgovorni za svoj život i sposobni o njemu donositi vlastite odluke – što je pravo koje nikad nikome ne smijemo prepustiti.

NE korištenju covid-propusnica – budite hrabri, nemojte raditi stvari zbog kojih ćete se jednog dana sramiti – jer za takve neće biti opravdanja.