‘CIJEPIO SAM SE TREĆOM DOZOM’ Capak najavio: ‘Za očekivati je da će Hrvatska razmišljati da dodatno proširi covid-potvrde’

U Hrvatskoj je danas počelo cijepljenje i trećom dozom protiv COVID-a.

Namijenjena je, ponajprije, svim imunokompromitiranim osobama.

Osim njima, docjepljivanje se preporučuje i svima starijima od 65 godina. Primjena treće doze počinje u trenutku kada je u RH cijepljeno 46% ukupnog i 55% odraslog stanovništva.

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak bio je gost RTL-a Danas, a rekao je da su pripremili treće doze za prvu skupinu preporuka, odnosno za imunokompromitirane. Dodaje, Zavodi za javno zdravstvo imaju dovoljne količine cjepiva za sve kojima je preporučeno, među kojima su i osobe koje rade u sustavu socijalne skrbi i korisnici su sustava te osobe u zdravstvu.

Kaže, cijepiti se mogu svi stariji od 18 godina uz konzultacije s liječnikom te ako im je prošlo više od šest mjeseci od druge doze.

Capak primio treću dozu: Četvrti val ove godine počeo je ranije

Objavio je i da je on primio treću dozu prošli tjedan nakon što je donesena odluka. Dodaje, četvrti val ove godine krenuo je ranije, porast novozaraženih počeo je već početkom srpnja.

“Imamo kontinuirani porast broja oboljelih, hospitaliziranih osoba na respiratoru i umrlih koji je prije 2-3 tjedna doživio relativnu stagnaciju, ali je opet počeo porast i danas imamo 40 postotni porast u odnosu na prošli ponedjeljak”, objasnio je Capak. Iako su sve prognoze nezahvalne, nada se da će ovaj broj oboljelih biti plato.

“S obzirom da je školska godina i da je nešto zahladilo i ljudi više borave u zatvorenom prostoru, može se dogoditi da ćemo imati daljnji porast”, rekao je i dodao da se bore da nastava školarcima i dalje ostane uživo. Kratko se osvrnuo i na prosvjed protiv covid potvrda.

‘Za očekivati je da ćemo u budućnosti razmišljati da proširimo upotrebu covid potvrda’

“Ovo što je bilo ispred mog doma je nešto drugo od ovoga što se dešava pred Ustavnim sudom”, rekao je i napomenuo da su do sada sve odluke Stožera bile u skladu s Ustavom, a isto očekuje i što se tiče proširene upotrebe covid potvrda.

“Upotreba covid-potvrda u čitavoj Europi je počela u medicinske svrhe, nakon toga radi olakšavanja prelaska granica, a sada u zemljama našeg okruženja je to puno šire nego što je u Hrvatskoj. Imamo to za neke vrste okupljanja i zdravstveni sustav i sustav socijale. Za očekivati je da će Hrvatska razmišljati u budućnosti da kao susjedne zemlje dodatno proširi covid-potvrde”, zaključio je Capak.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)