Božinović: ‘Pričali smo o strožoj kontroli mjera’; Možda će produljiti i školske praznike

Nastavit će se razgovori oko činjenice da 25 posto novozaraženih dolazi iz školskog sustava i da se eventualno onih dva dana oko Svih Svetih ne ide u školu, rekao je Božinović

Danas prijepodne u Banskim dvorima članovi Nacionalnog stožera sastali su se s premijerom Plenkovićem. Kako se neslužbeno doznaje, razgovarali su o provođenju postojećih mjera, ali i o mogućoj proširenoj primjeni covid potvrda, kako bi se potaknulo građane da se odazovu pozivu i cijepe se. 

Ministar Davor Božinović nakon sastanka daje izjavu o čemu su razgovarali s premijerom.

– To je redoviti sastanak. Analizirali smo situaciju i brojke. Brojevi rastu. Brojevi hospitaliziranih rastu. To smo i najavljivali da je moguće. To smo kombinirali uvijek s preporukama i mjerama i pozivima građanima da se u što većem broju cijepe – rekao je Božinović.

Rekao je da su razgovarali o svemu, pa tako i o pojačanoj kontroli mjera koje su sada na snazi, prije svega korištenju maski u zatvorenim prostorima.

Spomenuo je i gdje se najviše širi zaraza.

– Nastavit će se razgovori oko činjenice da 25 posto novozaraženih dolazi iz školskog sustava i da se eventualno onih dva dana oko Svih Svetih ne ide u školu. O tome će se još razgovarati. Razgovarali smo i o pojačanom promoviranju treće doze – kazao je. 

Komentirao je covid potvrde o kojima je bilo najviše govora ovih dana.

– Slijede jače inzistiranje na mjerama. COVID potvrde ne razmatramo na način na koje se one primjenjuju u Europi. Države koje su ih uvele nisu u nešto povoljnijoj situaciji. Tu je njihov dio koji se tiče jače motivacije za cijepljenje, ali to je jedno kompleksno pitanje. Ono što je najvažnije, ako držimo distancu i nosimo maske, klonimo velikih okupljanja gdje ne znate s kim ste u društvu, to su sve situacije u kojima možete dobiti koronu – otkrio je. 

Kaže da ne zna da je došao zahtjev istarskog stožera za prelazak na online nastavu.

– Postoji povjerenstvo na razini ministarstva obrazovanja koje prati situaciju u školama, znamo da su školska djeca vrlo osjetljiva kategorija, znamo što im je potrebno u formativnim godinama, i kad govorimo o osnovnim i srednjim školama, sve se to treba uzeti u obzir – rekao je Božinović.

Nema novih mjera, nema šire primjene COVID potvrda, ali Božinović ne misli da je to politika nezamjeranja Vlade. 

– Radi se o politici objašnjavanja – kazao je.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)