Boxmark Leather zatvara pogon kod Slavonskog Broda; radnicima će se isplatiti otpremnine

Multinacionalna kompanija Boxmark Leather nakon šest godina obustavila je proizvodnju u svom pogonu u Gornjoj Vrbi kod Slavonskog Broda, a 259 zaposlenih radnika ostat će bez posla. Kao glavni razlog navode poremećene opskrbne lance i nestašicu komponenti za osobna vozila, prije svega čipova i poluvodiča, zbog čega je drastično smanjen obujam proizvodnje u automobilskoj industriji 2021. godine

‘Stanje dodatno pogoršava činjenica da pojedini dobavljači za automobilsku industriju, zbog niskih marži i nepokrivenosti troškova proizvodnje, propadaju pa se ni u 2022. godini ne očekuje primjetni oporavak. Stoga je odlučeno da se krajem studenog ove godine zatvori izdvojeni pogon u Gornjoj Vrbi, a u skladu s planom uravnoteženja proizvodnih kapaciteta s trenutnim i budućim potrebama tržišta, pri čemu će se ‘Boxmark Leather’ u budućnosti usredotočiti na programe s većom dodanom vrijednošću’, odgovorio je Večernjem listu Marijan Batina iz General Executive Centra smještenog u Trnovcu Bartolovečkom.

Zatvaranje pogona u Gornjoj Vrbi, navodi se, bilo je iznimno teško, ali neizbježno kako bi se provelo restrukturiranje poslovanja, a time osiguralo i opstanaka daljnjeg poslovanja. U pogonu kod Slavonskog Broda trenutno još radi 148 radnika koji su na otkaznom roku, ali nitko od njih nije prihvatio ponudu za nastavak radnog odnosa u drugim pogonima ove tvrtke u Hrvatskoj, u Trnovcu i Zlatar Bistrici.

‘Svim radnicima, koji su obuhvaćeni postupkom kolektivnog viška radnika, bit će isplaćene otpremnine sukladno Zakonu o radu’, poručio je Batina.

Riječ je o austrijskoj tvrtki koja slovi za jednog od najvećih svjetskih proizvođača kože, točnije kožnih navlaka za automobile, avione, brodove i kruzere, vlakove te kućni namještaj. Imaju pogone u sedam zemalja, a godišnje proizvedu oko 14.000 četvornih metara kožnih presvlaka. U Hrvatsku su stigli 2001. godine, a danas zapošljavaju oko 4000 radnika.