BMW IMA SJAJNE VIJESTI ZA SVE LJUBITELJE MIRISA BENZINA: Imaju rješenje kako ‘sačuvati’ ove motore od nove elektrifikacije

Svijet automobilske industrije zavlada je opća elektrifikacija. Gotovo sva nova vozila koje se izbacuju na tržište imaju svoju električnu i hibridnu verziju.

To pak za sobom vuče polagano izumiranje benzinskih i dizelskih motora. I dok su dizelaše već mnogi prestali razvijati i proizvoditi, gotovo većina proizvođača obvezala se do rane polovice ovog desetljeća nuditi isključivo električna vozila.

Stoga će brojne ljubitelje mirisa benzina razveseliti vijest koja nam stiže iz Münchena.

 

Prerano za elektrifikaciju

Kako tvrde iz BMW-a, imaju rješenje s kojim će se njihovi sada već legendarni turbobenzinski motori uklopiti u najavljenu normu Euro 7 i ostati u igri barem do 2030. godine.

Bavarski je div među tvrtkama u kojima smatraju da vrijeme motora s unutrašnjim sagorijevanjem još uvijek nije prošlo i da je prerano za potpunu elektrifikaciju automobila.

Foto: BMW

 

Shodno tomu, iz BMW-a je stigla potvrda da će svoj redni 6-cilindarski turbobenzinski motor, zajedno s većom i snažnijom V8 opcijom, adekvatno prilagoditi normi Euro 7 koja bi trebala stupiti na snagu od 2025. godine i tako spomenute motore zadržati u ponudi barem do 2030. godine.

 

Imaju rješenje

Donedavno je prvi čovjek BMW-ovog čuvenog M odjela, Markus Flasch, izjavio za njemačke medije da već imaju tehničko rješenje za spomenute turbobenzince koji se već ugrađuju u modele iz M ponude, pa će se s uklapanjem u najavljenu Euro 7 normu motori i dalje nuditi u cestovnim i trkaćim modelima BMW-a.

U BMW-u još uvijek nisu otkrili hoće li i kada će krenuti stopama Mercedesa u čijem su AMG odjelu već odlučili krenuti putem djelomične elektrifikacije s kojom će nadoknaditi zapreminu i broja cilindara u svojim turbobenzinskim motorima.

Tako će i novu Mercedesovu C-klasu AMG pokretati tek dvolitreni motor s četiri cilindra koji će biti potpomognut električnim motorom. Podsjetimo, prethodni C63 AMG pokretao je V8 benzinski motor s četiri litre zapremnine.

 

Ipak, ne odustaju od struje

Dodajmo kako je BMW Grupa nastavila s oporavkom kada je u pitanju prodaja novih automobila. Tvrtka je u razdoblju od srpnja do rujna ostvarila rekordne prihode i dobit.

Prvi serijski proizvedeni BMW i4 je nedanvo sišao s proizvodne trake u tvornici BMW Grupe u Münchenu. Do 2023. više od polovice svih vozila iz ovog pogona u Münchenu imat će elektrificiran pogon, do koji će većina biti potpuno električna.

Foto: BMW

 

U BMW-u dodaju kako je između 2006. i 2020. potrošnja resursa po proizvedenom automobilu pala za više od polovice, a emisija CO2 je još više pala, i to za 78 posto. Cilj je smanjiti emisiju CO2 po proizvedenom vozilu za još 80 posto do 2030. godine.

U planu je tijekom sljedećih nekoliko godina smanjiti emisije transporta u tvornici u Münchenu i to na nulu. To će se postići uglavnom većim korištenjem željezničkog transporta i kamiona na baterije.