BiH: Dodik ne odustaje od svojih planova, a Dačić mu obećava potporu Srbije

Dodik tvrdi da je RS jedina samoodrživa, a da BiH i Federacija to nisu i ne mogu biti, pa se to pokušava prikriti i mijenjati odnos snaga kroz “kriminalne odluke” Ustavnog suda i visokih predstavnika

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik potvrdio je u ponedjeljak kako ne odustaje od donošenja zakona kojima bi se osporile brojne ovlasti te države i prenijele na razinu entiteta, a predsjednik skupštine Srbije Ivica Dačić istodobno je kazao kako Republika Srpska i dalje može računati na punu potporu Beograda.

Dačić je u Banju Luku došao kako bi sudjelovao u obilježavanju 30 godina rada parlamenta RS koji se smatra sljednikom tzv. “skupštine srpskog naroda u BiH”, protuustavno uspostavljene 1991., što je bio uvod u rat u toj zemlji.

Dačić je u ponedjeljak kazao kako je taj čin od prije tri desetljeća pokazao vjeru da Srbi mogu biti “sami na svome” i da u tome imaju apsolutnu potporu Srbije.

Dodik je na konferenciji za medije Dačića nazvao političarem koji je “veoma kompetentan” za stanje u BiH i koji je spreman pomoći RS kad je to moguće.

Dodik tvrdi da je RS jedina samoodrživa, a da BiH i Federacija to nisu i ne mogu biti, pa se to pokušava prikriti i mijenjati odnos snaga kroz “kriminalne odluke” Ustavnog suda i visokih predstavnika.

Potvrdio je kako će upravo stoga inzistirati da parlament RS idućih dana donese zakone kojima će tom entitetu “vratiti” ovlasti prenesene na razinu BiH kao države.

“Budite sigurni da ćemo to učiniti”, kazao je Dodik.

Dodao je kako i dalje nudi “pregovore s Federacijom BiH”, a da je jedina osoba s kojom u RS-u neće razgovarati visoki predstavnik za BiH Christian Schmidt sve dok njegovo imenovanje ne bude potvrđeno u Vijeću sigurnosti UN.

Dačić je kazao kako Srbija ostaje zainteresirana za očuvanje mira, ali i statusa RS te poštivanje Daytonskog sporazuma, za kojega tvrdi da je izigran time što su neke ovlasti s entitetskih prenesene na razinu BiH.

“Svaka odluka koja se donosi mora se temeljiti na suglasnosti sva tri naroda i oba entiteta”, kazao je čelnik srbijanskog parlamenta dodajući kako u Beogradu uz to žele održati “žive veze” s RS. Konstatirao je kako između tog entiteta i Srbije ne postoje nikakve granice bez obzira na postojanje onih međunarodno priznatih.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)