BEROŠ IMA PORUKU ZA PROSVJEDNIKE: ‘Hoće li se ti ljudi vratiti u kočije, odbaciti mobitele?

Vili Beroš, ministar zdravstva, rekao je da ukoliko brojevi zaraženih i krenu padati, i dalje ćemo u iduća dva ili tri tjedna imati veliki pritisak na zdravstveni sustav, a uvjeren je da će brojke početi padati kada dostignemo razinu procijepljenosti koja je potrebna i kada se svi budemo pridržavali mjera.

Alarmantnim podatkom ocijenio je što je među 54 tisuće testiranih u zadnjih dan i pol, utvrđeno je više od 1200 pozitivnih.

“To su sugrađani koji nemaju nikakve tegobe. Oni su mogli prenositi bolest u radnom okruženju, svojoj obitelji i u drugim okolnostima. Upravo ova činjenica naglašava važnost COVID potvrda kao učinkovitog alata u sprječavanju širenja bolesti”, rekao je.

‘Hoće li prosvjednici odbaciti mobitele, televizore, vratiti se u kočije?’

Komentirao je i prosvjede protiv covid potvrda koji se održavaju u gradovima diljem Hrvatske. Kaže, to je negiranje svega što je znanost iznjedrila u 21. stoljeću.

“Pitam te ljude hoće li odbaciti svoje mobilne telefone, automobile, televizore i vratiti se u kočije? Doista ne mogu to shvatiti. Međutim, mislim da šaljemo krivu poruku, okrenimo paradigmu – govorimo o onima koji su cijepljeni, koji svakodnevno nose maske, koji se svakodnevno testiraju. O njima moramo govoriti, oni doprinose zdravlju nacije. Na nama je da upozorimo i ove druge da to rade”, rekao je Beroš gostujući u središnjem Dnevniku HTV-a.

‘Lauc je prešao Rubikon’

Ponovno je govorio o Gordanu Laucu koji više, kako su najavili ministar i premijer, neće biti član Znanstevnog savjeta.

“Kad se sa znanstvenog prebacimo na politički teren, kad pozivamo na prosvjede, onda gubimo kredibilnost kao znanstvenik. Mislim da je on prešao Rubikon, da je potegnuo teme koje nisu znanstvene i stručne, a osim toga možemo govoriti i o njegovim poučcima da na vrhuncu 4. vala ukidamo epidemiološke mjere, kada relativizira i trivijalizira cijepljenje i ostale metode. Mislim da u ovom trenutku daljnja komunikacija postaje otežana. Hoće li u budućnosti biti moguća? Vjerojatno hoće”, rekao je Beroš.

Komentirao je i pismo Hrvatske biskupske konferencije rekavši da mu je žao što su propustili priliku naglasiti važnost cijepljenja kao važnog elementa u borbi protiv virusa.

Sastanak o gradovima koji ne uvode covid potvrde

Dodao je i da će na sutrašnjem sastanaku razgovarati o općinama i gradovima koji ne žele uvesti COVID potvrde.

“Postoji zakon o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti koji determinira nekakvu penalizaciju takvog postupanja. Sve mjere su usmjerene čuvanju života i zdravlja ljudi. Tu nema nikakve krinke, zavjere”, rekao je ministar.