Amputirali su mu nogu dok je bio beba, hodao je s 13 mjeseci! ‘Trendžo bi sad bio ponosan…’

Gubitak potkoljenice je veliki invaliditet, ali ja sam zdraviji i sposobiji od barem 80 posto moje generacije zdravih, rekao je bacač diska Ivan Katanušić koji je osvojio srebro na Paraolimpijskim igrama u Tokiju

Nakon medalja sa svjetskog i europskog prvenstva, te IWAS Svjetskih igara, Ivan Katanušić je ostvario i najveći uspjeh u karijeri, osvojio je srebrnu medalju na Paraolimpijskim igrama u Tokiju bacivši disk u kategoriji F64 atletičara s potkoljeničnom amputacijom 55,06 metara.

Prvi veliki rezultat ostvario je 2014. kada je na EP u Swanseu osvojio srebro u kugli, pa broncu u disku. Osvajač je svjetskih bronci iz Dubaija 2019. i Londona 2017. godine u bacanju diska. Osvojio je i šest medalja sa europskih prvenstava, uključujuću zlato u bacanju diska iz Bydgoszcza 2021. i zlato u bacanju kugle iz Grosseta 2016.

Dvadeset dana nakon rođenja amputirali su mu nogu. Došlo je do komplikacija prilikom poroda, dobio je trombozu i ostao bez noge. No, s 13 mjeseci liječnici su ga prozvali “čudom od djeteta” nakon što je prohodao s s protezom.

Ovaj rođeni Imoćanin sa svojim je “hendikepom” raščistio odavno. Nikada nije imao predrasuda prema sebi. Sa svojim vršnjacima je igrao nogomet, rukomet i košarku. Prije atletike bio je jedan od naših najboljih reprezentativaca u sjedećoj odbojci.

– Gubitak potkoljenice je veliki invaliditet, ali ja sam zdraviji i sposobiji od barem 80 posto moje generacije zdravih – naglasio je.

Imao je sreću što ga je na startu atletske karijere u ruke primila trenerska legenda za bacače, pokojni Ivan Ivančić. Više puta je istaknuo kako je u vrijeme dok nije bilo prave potpore, “Trendžo” bio taj koji mu je osigurao vitamine i njegovu stručnu pomoć. Ubrzo su počeli stizati i prvi rezultati. Na EP u Swanseu 2014. je osvojio srebro u kugli, pa broncu u disku. Kada je u kolovozu 2014. preminuo Ivančić, počeo je raditi s Rolandom Vargom.

– Trendžo bi sada bio ponosan – dodao je.

Već nakon godinu dana s novim trenerom poboljšao je osobni rekord za više od sedam metara. U godinama koje su slijedile osvojio je šest medalja na europskim i svjetskim prvenstvima.

Jedan od najtežih trenutaka u karijeri dogodio mu se 2015. godine kada je slomio lijevu, zdravu nogu. Imao je dvostruki prijelom, ozljedu tetiva i ligamenta 
Međutim, nije odustao. Iduće godine je na Europskom prvenstvu za osobe s invaliditetom u talijanskom Grosettu u razmaku od samo nekoliko sati osvojio zlato u bacanju kugle i srebro u disku.

Po lošem pamti i Rio de Janeiro. Puknuo mu je ligament u stopalu koje je godinu ranije operirao. S takvom je ozljedom Ivan svejedno na kraju bio peti u Riju.

– Bilo je ovo teško natjecanje, međutim Ivanu je bilo još teže. Uvjeti su zaista bili baš strašni, pogotovo za bacače diska u ovoj kategoriji. Što se i vidi po rezultatima. Međutim, ovo su paraolimpijske igre, bitan je plasman, a ne rezultat – dodao je njegov trener Roland Varga.

– Kada sam vidio kako cijeli dana pada kiša znao sam da rezultati neće biti  vrhunski – dodao je.

Zajedno rade sedam godina i Varga je otkrio koji je ključ Ivanova uspjeha.

– Ivan se ne ponaša kao invalid, on se ponaša, razmišlja i živi kao da nema invaliditet. Raste godinu po godinu, stabilniji je, tehnički smo bolji. Ovo je je tek njegov početak. Ispred njega su još sigurno dva ciklusa – kazao je Varga.

Hrvatska atletika sada ima dvije medalje na POI u Tokiju. Drugo je to srebro i drugo u disku nakon Velimira Šandora.

– Katanušić je imao treći rezultat ove sezone i nadali smo se borbi za medalju, no srebro u ovom uvjetima je više nego izvrstan rezultat. Ispred nas su još nastupi zlatne iz Rija Mikele Ristoski, te Zorana Talića koji se nikada ne vraća s medalje, na velikim natjecanjima je uvijek pravi, Deni Černi i Vadimir Gašpar također mogu naći svoje mjesto visoko u plasmanu – istaknuo je izbornik Damjan Sedić.

Sportski uspjesi

Paraolimpijske igre
POI Tokio 2020. – 2. mjesto u bacanju diska, 55.06

Svjetska prvenstva
SP Dubai 2019. – 3. mjesto u bacanju diska – 54,53 m
London 2017. – 3. mjesto u bacanju diska – 57,33 m

Europska prvenstva
EP Bydgoszcz 2021. – 1. mjesto u bacanju diska – 57,94 m
EP Berlin 2018. – 2. mjesto u bacanju diska – 54,92 m
EP Grosseto 2016. – 1. mjesto u bacanju kugle – 15,69 m
EP Grosseto 2016. – 2. mjesto u bacanju diska – 55,59 m
EP Swansea 2014. – 2. mjesto u bacanju kugle – 14,61 m
EP Swansea 2014. – 3. mjesto u bacanju diska – 47,39 m

Ostala međunarodna natjecanja
IWAS Svjetske igre Sharjah 2019. –  1. mjesto u bacanju diska – 57,15 m
IWAS Svjetske igre Sharjah 2019. – 1. mjesto u bacanju kugle – 15,35 m
IWAS Svjetske igre Vila Real de San Antonio 2017. – 1. mjesto u bacanju diska – 50,40 m
IWAS Svjetske igre Vila Real de San Antonio 2017. – 1. mjesto u bacanju kugle – 14,03 m

24sata.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)