Američki vojnik označio kraj rata, posljednji napustio Afganistan u 23:59. Uslijedila je pucnjava talibana

Talibanski borci, odjeveni u američke uniforme, ušli su u hangar na aerodromu i pregledavali američke vojne helikoptere i preostalu opremu

Odlikovani američki vojnik, general Chris Donahue, posljednji je pripadnik američke službe koji se u ponoć ukrcao u vojni teretni avion u Afganistanu te tako označio kraj 20-godišnjeg rata. 

Povijesni trenutak, odlazak Amerikanaca, zabilježen je noćnom snimkom Donahuea kako se ukrcava u avion. Nakon leta nazvao ga je i ministar obrane Lloyd Austin koji je gledao posljednjih 90 minuta vojne evakuacije iz podrumskog operativnog centra u Pentagonu, navodi NY Post.

Donahue ima slavnu vojnu karijeru koja je započela 1992. godine. General s dvije zvjezdice bio je raspoređen najmanje 17 puta za podršku operacijama u Afganistanu, Iraku, Siriji i na drugim lokacijama.

https://platform.twitter.com/widgets.js

Za ulazak u avion i polijetanje čekao je posljednji trenutak. Avion C-17 napustio je tako međunarodnu zračnu luku Hamid Karzai u 23:59, vrijeme neposredno prije roka za povlačenje vojnika iz zemlje 31. kolovoza. Više od 79.000 civila poletjelo je iz zračne luke Kabul američkim vojnim zrakoplovima od 14. kolovoza, uključujući 6000 Amerikanaca te 73.500 Afganistanaca i državljana trećih zemalja, rekao je general Frank McKenzie Jr., šef Središnjeg zapovjedništva SAD-a. U zemlji je ostalo još oko 200 američkih građana i tisuće afganistanskih saveznika. Talibani proslavili pucnjavom u zrak Nakon odlaska Amerikanaca, talibani su zauzeli zračnu luku, čime su stekli potpunu kontrolu nad Kabulom. 

https://platform.twitter.com/widgets.js

– Ne mogu riječima izraziti svoju sreću… Naših 20 godina odricanja se isplatilo – kazao je Hemad Sherzad, talibanski borac, prenosi The Guardian. – Svijet je trebao naučiti svoju lekciju, ovo je ugodan trenutak pobjede – rekao je glasnogovornik talibana Zabihullah Mujahid.  Glavnim gradom Afganistana odjeknula je slavljenička pucnjava, a talibanski borci, odjeveni u američke uniforme, ušli su u hangar na aerodromu i pregledavali američke vojne helikoptere i preostalu opremu. Talibanski čelnici simbolično su prešli pistu, obilježavajući svoju pobjedu.

https://platform.twitter.com/widgets.js

Američki dužnosnici naveli su kako su onesposobili vozila i letjelice ostavljene u Afganistanu, a vojska je ostavila funkcionalnu opremu nužnu za funkcioniranje aerodroma, poput vatrogasnih vozila. 

vecernji.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)